A. Medalinskas. Tik memais rinkimų nelaimėsi

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/08/06/a-... 2024-08-07 17:39:00, skaitė 1076, komentavo 1

A. Medalinskas. Tik memais rinkimų nelaimėsi

The Economist su tam tikra nuostaba rašo, kad demokratų rinkėjai su dideliu entuziazmu pasitiko Kamala Haris, kaip nusprendusią mesti iššūkį jau nugalėtoju save laikiusiam Donaldui Trampui. Tada galvoji, kodėl kai kurie politikai ir ekspertai laiko rinkėjus tokiais bukais?

Gal reikėtų stebėtis kitkuo: daugiau, nei metus įtakingiausios Vakarų ir NATO šalies vadovas stebino pasaulį savo vis mažesniu sugebėjimu orientuotis, kas vyksta. Net į kurią pusę nueiti baigus kalbą ar būnant kartu su kitų valstybių vadovais.

O tuo metu JAV Demokratų partijos veikėjai bijojo net prasižioti ir rimtu veidu, matyt, norėjo tokį sunkiai besiorientuojantį situacijoje žmogų įstumti vėl į Prezidento kėdę, kad paskui, po rinkimų jis gal perduotų vadovavimą šaliai viceprezidentui.

Ir manė, kad už tokį projektą balsuos kas? Į taktą keistam projektui linksėjo tyliai galva kitų šalių politikai ir ekspertai. Iki debatų su D. Trampu.

Ar keista, kad dabar demokratų rinkėjai JAV apsidžiaugė ir griebėsi Kamalos Haris, kaip šiaudo. Tuo reikia stebėtis?

Bet didžiausias išbandymas laukia rugsėjo 4 d., kai įvyks tiesioginis K. Haris susitikimas su D. Trampu.

Tik memais apie kokosą ir plačia šypsena besijuokiančią Kamalą, kuri bėgime aplenkia sunkokai judantį D. Trampą, rinkimų nelaimėsi. Tai politikas, kuriam tik duok pakalbėti, o Kamalai Haris iki šiol su ne iš popieriaus surašyta kalba buvo labai nekaip. Tame tarpe ir susitikime su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu.

Bet nemažiau svarbu ir kita: kas iš JAV vadovaujančių politikų: Džo Baidenas ar Kamala Haris prisiims atsakomybę daryti svarbius sprendimus, jeigu šią naktį, rytoj ar kelių dienų bėgyje prasidės didelis karas Artimuosiuose Rytuose?

Taigi, klausimas: o, jeigu rytoj karas, tampa vėl labai aktualus JAV politikoje.

Rusijos karo prieš Ukrainą iššūkį, deja, Baideno administracija atlaikė labai jau pusėtinai.

Autorius yra Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, politologas