Britanijoje riaušės nesiliauja

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/110945/britani... 2024-08-07 18:35:00, skaitė 1072, komentavo 3

Britanijoje riaušės nesiliauja

Po trijų vaikų nužudymo Sautporto mieste Jungtinę Karalystę apėmusios antiimigracinės ir antiislamiškos riaušės vis dar nesiliauja. Kraštutinių dešiniųjų riaušininkų ir policijos susirėmimai šią savaitę vėl apėmė kelis miestus, o dabar jų laukiama Glazge.

Šiomis aplinkybėmis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris pirmadienį surengė skubų susitikimą su ministrais ir kalėjimų vadovais ir pažadėjo sugriežtinti baudžiamuosius įstatymus, kad būtų galima greičiau suimti ir teisti riaušininkus.

Be to, valdžios institucijos buvo užsiėmusios ne tik vidaus, bet ir išorės priešų nustatymu, įskaitant tai, ar už kurstytojiškos dezinformacijos skleidimą internete nėra atsakingos užsienio šalys.

Pirmadienio vakarą riaušių geografija Didžiojoje Britanijoje išsiplėtė dar į tris miestus – Plimutą, Belfastą ir Darlingtoną. Dažniausiai prieš imigrantus nusiteikę riaušininkai smurtavo prieš policijos pareigūnus, mėtė į juos Molotovo kokteilius ir plytas, padeginėjo policijos automobilius.

Dar prieš tai, pirmadienio popietę, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris surengė skubų ministrų, aukštų pareigūnų ir kalėjimų vadovų susitikimą. „Tai ne protestas, tai grynas smurtas… Mes stiprinsime baudžiamąjį teisingumą. Taikysime baudžiamąją teisę tiek internete, tiek realiame gyvenime. Netoleruosime išpuolių prieš mečetes ar musulmonų bendruomenes”, – apibendrino diskusijų esmę socialiniame tinkle „X“ vyriausybės vadovas.

Kartu su tuo, K. Starmeris atmetė raginimus sušaukti parlamentą ir aptarti krizės įveikimo būdus arba pasiųsti į pagalbą policijai kariuomenę.

Tačiau, dėl pastarosiomis dienomis smarkiai išaugusio kalinių skaičiaus vyriausybė nusprendė paspartinti kalėjimų pajėgumų (talpinimo) didinimo plano įgyvendinimą.

Valdžia pažadėjo jau kitą savaitę suteikti apie 500 papildomų vietų dviejose pataisos įstaigose, skirtose nepilnamečiams nusikaltėliams.

Nacionalinės policijos vadovų tarybos duomenimis, per pastarąją savaitę visoje šalyje dėl riaušių buvo suimti 378 žmonės.

Tačiau tai dar neatvėsino riaušininkų įkarščio: internete buvo pranešta, kad naujoms riaušėms ruošiamasi Škotijos Glazgo mieste.

Tuo tarpu kai kurie riaušininkų jau pasirodė teisme. Pasak „Sky News“ leidinio, atsižvelgdami į smarkiai išaugusį kaltinimų srautą, pareigūnai iš pradžių svarstė idėją paprašyti teisėjų dirbti naktimis. Ir tai nepaisant to, kad vyriausybė savaitgalį pasamdė 70 papildomų prokurorų, kad paspartintų kaltinimų pateikimą riaušių dalyviams.

Tačiau ir Teisėjų asociacija, ir Baudžiamųjų bylų advokatų asociacija pareiškė nenorą dirbti naktimis, sakydamos, kad baudžiamojo teisingumo sistema ir taip yra „maksimaliai įtempta“.

Be to, susitikime, kuriam vadovavo Keiras Starmeris, Dauningo gatvė pareiškė, kad atitinkamos institucijos tiria užsienio šalių vaidmenį skleidžiant dezinformaciją internete, kuri padėjo pakurstyti smurtinius protestus.

Niekas nenurodė, kuri šalis ar šalys, kaip manoma, prisidėjo prie antiimigracinių ir antiislamiškų nuotaikų kurstymo Londone.

Tačiau, reikėtų priminti, kad dar praėjusią savaitę kelios Didžiosios Britanijos žiniasklaidos priemonės nurodė „Rusijos pėdsaką“. Rusijos ambasada Londone tokius kaltinimus atmetė, patikinusi: Maskva nesikiša į suverenių valstybių vidaus reikalus.

Priminsime, kad dabartinio gatvių smurto protrūkio Jungtinėje Karalystėje, per mažiau nei savaitę apėmusio daugiau nei dešimt miestų, priežastimi tapo Sautporto mieste šokių mokykloje nužudytos trys mergaitės, ir sužeista dar dešimt žmonių.

Paaiškėjo, kad nusikaltėlis, kurio vardas buvo atskleistas po trijų dienų, nepaisant taisyklės, kad nepilnamečių nusikaltėlių tapatybė turi likti inkognito, yra Velso sostinės Kardifo gyventojas, septyniolikmetis Axelis Rudakubana, kilęs iš Ruandos imigrantų šeimos.

Tačiau dar iki šios informacijos paviešinimo socialiniuose tinkluose buvo aktyviai platinama klaidinga informacija, kad užpuolikas yra prieglobsčio prašytojo statusą turintis migrantas ir radikalizuotas musulmonas.

Ši dezinformacija akimirksniu pakurstė Jungtinėje Karalystėje jau seniai įsigalėjusią islamofobiją, dėl kurios keliuose miestuose buvo įvykdyti išpuoliai prieš mečetes ir padegti viešbučiai, kuriuose gyveno imigrantai ir pabėgėliai.

Pažymėtina, kad, remiantis Jungtinės Karalystės vyriausybės 2023 m. duomenimis, nė viena religinė grupė nepatyrė daugiau su tikėjimu susijusių neapykantos nusikaltimų nei britų musulmonai: daugiau nei keturi iš dešimties visų užregistruotų religinės neapykantos nusikaltimų buvo nukreipti prieš musulmonus.