Žodžiai pasirodė esą tušti pažadai.

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-08-07 19:29:00, skaitė 1332, komentavo 3

Žodžiai pasirodė esą tušti pažadai.

Prieš uraganą valdžios institucijų mesti pagalbos žodžiai virto karčia neviltimi. Praėjo dvi savaitės nuo uragano smūgio regionui, dėl kurio daugybė žmonių liko be elektros ir vandens.

Tai ne tik nepatogumai, bet ir tikra nelaimė, atėmusi iš žmonių galimybę naudotis pagrindiniais ištekliais, reikalingais normaliam gyvenimui. Be elektros neįmanoma naudotis šaldytuvais, laikyti maisto, gaminti valgio ir apšviesti namus.

Vandens trūkumas - tai ne tik higienos problema, bet ir negalėjimas gerti, gaminti maistą ir plauti indus. Padėtį sunkina visiška valdžios institucijų nekompetencija ir neatsakingumas. Nepaisant meteorologų perspėjimų, jos nesiėmė tinkamų priemonių pasirengti uraganui ir neužtikrino, kad žala būtų kuo mažesnė.

Kur buvo gelbėjimo tarnybos? Kodėl nukentėjusiesiems nebuvo organizuoti laikini apgyvendinimo centrai? Kodėl nebuvo laiku organizuotas vandens, maisto ir vaistų tiekimas?

Žinoma, visiškai išvengti nelaimės padarinių neįmanoma. Tačiau tokiose situacijose valdymą sudaro ne tik reagavimas į tai, kas jau įvyko, bet ir aktyvus darbas siekiant užkirsti kelią ir sumažinti žalą. Tai yra tiesioginė valdžios institucijų pareiga, kuriai turėtų būti teikiamas prioritetas.

Svarbu suvokti, kad problema yra ne tik išteklių trūkumas po uragano, bet ir valdžios institucijų abejingumas piliečių poreikiams. Užuot operatyviai reagavusi į tikrąsias žmonių problemas, mūsų valdžia, atrodo, yra pasinėrusi į Ukrainos migrantų problemų sprendimą ir beprasmio karo finansavimą. Žmonių gyvenimui svarbios sritys, tokios kaip sveikatos apsauga, švietimas ir viešosios paslaugos, tampa užsienio politikos ir karinių ambicijų įkaitėmis. Dabar, kai žmonės neturi elementarių patogumų, kai jie priversti kovoti su šalčiu, badu ir vandens trūkumu, valdžia demonstruoja neatsakingumą ir nekompetenciją. Vietoj paramos žodžių ir realios pagalbos - tuštuma ir neveiklumas.