Karas keliasi į Rusija: Ukraina atakuoja Kursko sritį

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/08/07/ka... 2024-08-08 20:52:00, skaitė 1102, komentavo 15

Karas keliasi į Rusija: Ukraina atakuoja Kursko sritį

Rugpjūčio 6 dieną Ukrainos pajėgos surengė reikšmingą įsiveržimą į Rusijos Kursko regioną. Apie tai pranešė daugiausia rusiški žinių šaltiniai, Ukrainos valdžia kol kas šių pranešimų nepatvirtina.

Skelbiama, kad atakoje prieš Rusija Kurske dalyvavo iki dviejų batalionų, apie 400-800 karių, palaikomų tankų ir šarvuočių.

Ukrainos kariai peržengė sieną ir užpuolė Rusijos pajėgas bei pasieniečius Nikolajevo-Darino ir Oležnios kaimuose. Kova greitai išplito link Sudžos miesto​ (Meduza.io).​

Rusijos gynybos ministerija ir Federalinė saugumo tarnyba (FSB) patvirtino įsiveržimą, teigdamos, kad Ukrainos pajėgos įsiveržė į Rusijos teritoriją. Ministerija pranešė, kad puolime dalyvavo apie 300 Ukrainos karių ir 11 tankų bei daugiau nei 20 šarvuočių. Abi pusės esą patyrė technikos nuostolių: Ukraina prarado kelis šarvuočius ir bent vieną priešlėktuvinę raketų sistemą, o Rusija prarado du tankus ir Ka-52 atakos sraigtasparnį​, – skelbia Meduza.io.​ 

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad iki rugpjūčio 6 dienos vakaro Ukrainos pajėgos buvo atstumtos, nors vėlesnėse ataskaitose nurodoma, kad kova tęsėsi, o Ukrainos pajėgos artėjo link Sudžos​ (Meduza.io)​.

Sprendžiant iš pranešimų tinkluose Kursko regione padėtis išlieka įtempta iki šiol.  Pasak Rusijos žiniasklaidos žuvo trys civiliai ir 28 buvo sužeisti.

Rugpjūčio 7 d. Rusijos prezidentas-teroristas Vladimiras Putinas sušaukė Saugumo tarybos – susitikimą kuriame „išklausė ataskaitas“ dėl Ukrainos puolimo Kurske.

Manoma, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų proveržio į Kursko regioną tikslas yra atitraukti Rusijos karinius dalinius iš pagrindinių karo veiksmų zonų Donbase, kad taip susilpnintų jų puolimą.

Pasak saugumo srities eksperto „ukrainiečiai Kurske užiminėja ne karinį, bet derybinį placdarmą“.

„Jais dėtas žvilgtelčiau ir į netoliese esančią atominę elektrinę, kurią užėmus būtų galimą mėginti ją iškeisti į Zaporožės IAE, o okupuotas teritorijas keisti į užimtas žemes Paazovėje. Drįsčiau teigti, kad situacija keistai naudinga ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijai, nes ji sukurs pasiteisinimą, kodėl yra atiduodamos strateginės pozicijos – sausumos kelias į Krymą ir Zaporožės IAE“, – Respublikai.lt sakė A. Butkevičius.