PSO beždžionių raupų protrūkį pripažino ekstremalia visuomenės sveikatai situacija

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/111293/pso-bez... 2024-08-15 20:07:00, skaitė 1090, komentavo 2

PSO beždžionių raupų protrūkį pripažino ekstremalia visuomenės sveikatai situacija

Beždžionių raupų protrūkį Afrikoje PSO pripažino ekstremalia visuomenės sveikatai situacija.

2024 m. užregistruota daugiau kaip 14 000 atvejų, iš jų 524 mirtinų. PSO parengė regioninį veiksmų planą, kuris kainuos 15 mln. dolerių.

„Šiandien posėdžiavęs Nepaprastųjų situacijų komitetas man pranešė, kad mano, jog tai, kas vyksta, yra tarptautinio masto ekstremalioji situacija visuomenės sveikatos srityje. Aš priėmiau šį patarimą“, – žurnalistams sakė PSO vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus, praneša AFP agentūra.

Jis pridūrė, kad PSO jau panaudojo 1,5 mln. dolerių savo lėšų būtinoms priemonėms įgyvendinti, tačiau dabar organizacijai reikia pagalbos iš išorės.

Beždžionių raupų plitimas užfiksuotas Kongo Demokratinėje Respublikoje, vėliau apie atvejus pranešta Burundyje, Kenijoje, Ruandoje ir Ugandoje.

Diena anksčiau Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centras paskelbė žemyne nepaprastąją padėtį visuomenės sveikatos srityje.

Pripažinus protrūkį nepaprastąja padėtimi, galima paspartinti finansavimą, kad būtų sustabdytas infekcijos plitimas.

2022 m. liepą beždžionių raupų protrūkį PSO jau buvo pripažinusi tarptautine nepaprastąja padėtimi sveikatai. Nepaprastoji padėtis buvo atšaukta 2023 m. gegužę.

Tuo metu PSO sudarė tipišką sergančių beždžionių raupais paciento profilį:

„Kalbant apie seksualinę orientaciją, 60% (1214 iš 2025 asmenų, apie kuriuos turima tokia informacija – kiti galėjo ir neprisipažinti) yra gėjai, biseksualai ir kiti vyrai, turintys lytinių santykių su savo lyties atstovais“, – rašė PSO, vėliau sušvelninusi savo pernelyg aiškią nuorodą į užkrato nešiotojus.