„Shell fondas“ skyrė 544 000 JAV dolerių organizacijoms, neigiančioms klimato kaitą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/111362/shell-f... 2024-08-16 22:06:00, skaitė 1084, komentavo 4

„Shell fondas“ skyrė 544 000 JAV dolerių organizacijoms, neigiančioms klimato kaitą

2013-2022 m. „Shell USA Company Foundation“, JAV naftos ir dujų kompanijos „Shell“ labdaros fondas, skyrė 544 000 JAV dolerių organizacijoms, kurios neigia klimato kaitą, kovoja su aplinkosaugos iniciatyvomis ir propaguoja kitas konservatyvias programas, pavyzdžiui, remia abortų teisių apribojimus.

Apie tai praneša britų „The Guardian“ leidinys, kuris kartu su aplinkosaugos leidiniu „DeSmog“ atliko savo tyrimą.

Jo duomenimis, mažiausiai 21 tokiai organizacijai aukos buvo perduotos per „Shell USA Company Foundation“ fondą. Be kita ko, 14 iš šių organizacijų priklauso „Project 2025“ – projekto, kuriuo siekiama parengti reformas būsimai JAV respublikonų vyriausybei, – stebėtojų tarybai.

Be JAV prezidento galių stiprinimo ir kitų priemonių, „Projekte 2025“ numatyta gerokai apriboti JAV aplinkos apsaugos agentūros įgaliojimus.

Tarp šių organizacijų yra „The Heartland Institute“, kuris reguliariai skelbia teiginius, kad klimato kaita nevyksta, ir Amerikos šeimų asociacija, kuri mano, kad „klimato darbotvarkė yra išpuolis prieš Dievo kūriniją“.

„The Guardian“ cituoja tokius judėjimus tyrinėjantį JAV Veiko Foresto universiteto filosofijos profesorių Adrianą Bardoną: ‚Bendrovė ‘Shell“ turi visas priežastis norėti palaikyti glaudžius ryšius su organizacijomis, kurios turi didelę politinę įtaką ir garantuotai remia iškastinio kuro gamintojų interesus.

JAV bendrovės „Shell“ fondas teigė, kad bendrovės darbuotojai patys priima sprendimus, kam aukoti pinigus, o fondas tik organizuoja lėšų rinkimą ir pervedimą.

infa.lt: Tai baisi žinia progresyvistų elektoratui, paneigianti jų naratyvą, jog „klimato kaitą“ ir „globalų atšilimą“ neigia tik žemų pajamų, menko išsilavinimo, ir radikalių pažiūrų žmonės.

Juk apkabinėti šiomis etiketėmis „Shell“ korporaciją nieku gyvu nepavyks. Kaltinimas tuo, kad ji tai daro dėl esą savo pelnų taip pat nieko vertas – jei jums grėstų branduolinis karas, ko jūs imtumėtės pirmiausiai – ar toliau provokuotumėte savo teorinį priešininką, ar imtumėtės bet kokių priemonių, kad sumažintumėte riziką.

Akivaizdu, kad rinktumėtės antrąjį variantą, jei turite visus duomenis apie gresiančią katastrofą.

Kadangi apkaltinti „Shell“ išsilavinimo trūkumu nepavyks – pasaulinio lygio korporacijoje dirba ir atitinkamo lygio specialistai – atsakymas yra visiškai akivaizdus, ir smogiantis skaudų smūgį kairiųjų naratyvui – „Shell“ netiki klimato kaitos baubais, nes pakankamai aiškiai mato, kad jie tėra iliuzinio lygmens.

Ir vietoje to, kad pasinaudotų atšilimo pliusais – žmonijos progresyvioji dalis (kaip ta skruzdėlytė jūroje) bando jį sustabdyti.