Popiežius Pranciškus gyrė Indoneziją už tai, kad jos šeimos renkasi vaikus, o ne kates ar šunis

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-09-07 20:58:00, skaitė 696, komentavo 12

Popiežius Pranciškus gyrė Indoneziją už tai, kad jos šeimos renkasi vaikus, o ne kates ar šunis

Popiežius Pranciškus trečiadienį per pirmąjį oficialų susitikimą su Indonezijos vadovais pagyrė didelį gimstamumą šioje valstybėje ir atkreipė visuomenės dėmesį į pasaulinę demografinę situaciją bei tvaraus augimo politiką Azijos regione.

Kreipdamasis į Indonezijos prezidentą Joko Widodo ir visuomenės lyderius Istana Negara prezidento rūmų salėje, 87 metų pontifikas sakė, kad aukštas šios įvairialypės šalies gimstamumo rodiklis turėtų būti pavyzdys kitoms pasaulio šalims.

„Jūsų tauta pasižymi aukštu gimstamumo lygiu ir prašau tai tęsti; jūs siūlote tokį pavyzdį kitoms šalims“, - atvirai kalbėjo jis, nukrypdamas nuo savo iš anksto parengtos kalbos.

„Tai gali kelti juoką, bet yra šeimų, kurios, atrodo, mieliau renkasi turėti katę ar šunį, bet tai, tai neveikia“, - pridūrė jis.

Gegužės mėnesį popiežius Pranciškus Italijoje vykusioje konferencijoje „Bendra gimstamumo būklė“ pakartojo savo ypatingą susirūpinimą dėl Europą ir kitas pramonines valstybes kamuojančios „demografinės žiemos“, perspėdamas politikus ir verslo lyderius, kad mažėjantis gimstamumas turės skaudžių pasekmių ateityje.

Nors Pasaulio banko statistika rodo, kad Indonezijos gimstamumo rodikliai taip pat nuolat mažėjo - nuo 5,5 gimimų vienai moteriai 1960 m. iki 2,2 gimimų 2022 m. - ir tai atspindi platesnę pasaulinę nacionalinių gimstamumo rodiklių mažėjimo tendenciją, - Azijos valstybė vis dar viršija 2,1 gimstamumo pakeitimo lygio rodiklį, kurio reikia, kad šalis išlaikytų savo gyventojų skaičių.

Popiežiaus Pranciškaus pagyrimai Indonezijos vadovams už jų „meistrišką darbą“ siekiant šalies augimo ir vystymosi yra panašūs į pagyras, kurias jis išreiškė Mongolijos vadovams prieš metus lankydamasis šioje šalyje 43-iosios apaštališkosios kelionės metu.

Popiežius Pranciškus per visą savo pontifikatą ragino pasaulio lyderius ir politikos formuotojus priimti įstatymus, kuriuose pirmenybė teikiama šeimų, jaunimo ir būsimų kartų poreikiams.

AVvXsEg-YyHE-tn2v3oisyv_Xijwd8kmPLQ2FBJpwPKGLGA9tx9AdiL4leFAl23YT_2P0B_EZ55Rkj4yEaojME25zbdkAeuIGUHOPcdWjBzpwGeUkuX85a_gAgcIvgie0QuA-VSsziKb7ssLUEs5B_Xe_X47Jt60L3bcSuXwwqF5w63IrBBrbBmnonCNSX6pbzg6

Pranciškus dažnai kritikuoja poras, kurios atsisako vaikų ir vietoj jų įsigyja naminių gyvūnėlių, ir sieja šią tendenciją su mažėjančiu gimstamumu Vakaruose, rašoma "Breitbart.

„Anądien kalbėjau apie šių dienų demografinę žiemą, kai matome, kad žmonės nenori turėti vaikų arba nori turėti tik vieną ir ne daugiau“, - sakė popiežius 2022 m. Vatikane susirinkusiai grupei.

„Ir daug, labai daug porų neturi vaikų, nes nenori, arba turi tik vieną - bet turi du šunis, dvi kates“, - sakė jis. „Taip, šunys ir katės užima vaikų vietą. Taip, tai juokinga, aš suprantu, bet tokia yra realybė“.

„Ir šis tėvystės ar motinystės neigimas mus menkina, atima iš mūsų žmogiškumą“, - pridūrė jis. „Ir taip civilizacija pasensta ir netenka žmogiškumo, nes praranda tėvystės ir motinystės turtingumą.“

Praėjusį pavasarį popiežius Pranciškus vėl apgailestavo dėl Vakarų šalyse vykstančio demografinio nuosmukio, primygtinai tvirtindamas, kad mažesnis vaikų skaičius signalizuoja, jog trūksta vilties dėl ateities.

Paneigdamas „pasenusius“ mitus apie pavojingą gyventojų perteklių, pontifikas tvirtino, kad žmonės toli gražu nėra problema, o pasaulio sunkumų sprendimas.

Neįvardydamas pavardžių, popiežius, regis, rėmėsi tokiais veikėjais kaip Stanfordo biologas Paulas Ehrli
chas, kuris 1968 m. parašė pražūtingą bestselerį „Populiacijos bomba“, sukėlusį isteriją dėl pasaulio ateities ir Žemės gebėjimo išlaikyti žmogaus gyvybę.

Tarp Ehrlicho prognozių, kurios pasirodė esančios įspūdingai klaidingos, jis pranašavo, kad XX a. septintajame dešimtmetyje šimtai milijonų žmonių mirs iš bado, kad jau ir taip perpildyta Indija yra pasmerkta pražūčiai ir kad greičiausiai „2000 m. Anglija nebeegzistuos“.

Popiežius tvirtino, kad pasaulio taršos ir bado priežastis yra ne per didelis gimstančių vaikų skaičius, bet „pasirinkimai tų, kurie galvoja tik apie save, nežaboto, aklo ir besaikio materializmo, vartotojiškumo, kuris kaip piktas virusas kenkia žmonių ir visuomenės egzistencijai, delyras“.

Namai „užsipildo daiktais ir ištuštėja nuo vaikų, tapdami labai liūdnomis vietomis“, - pridūrė popiežius. „Netrūksta šunų ir kačių. ... Jų netrūksta. Trūksta vaikų.“

„Mūsų pasaulio problema nėra gimstantys vaikai: tai egoizmas, vartotojiškumas ir individualizmas, dėl kurių žmonės tampa sotūs, vieniši ir nelaimingi“, - sakė jis.

Pasak popiežiaus, gimstamumas yra „pirmasis tautos vilties rodiklis“.

„Neturėdama vaikų ir jaunimo, šalis praranda troškimą kurti ateitį“, - sakė jis, pažymėdamas, kad vidutinis Italijos gyventojų amžius šiuo metu yra 47 metai.

Jei remtumėmės šiais duomenimis, „būtume priversti teigti, kad Italija, kaip ir visa Europa, palaipsniui praranda viltį dėl rytojaus“, - sakė jis.

„Senasis žemynas vis labiau virsta senųjų žemynu, pavargusiu ir rezignuojančiu žemynu, taip įsitraukusiu į vienatvės ir kančios išvarginimą, kad nebemoka pasimėgauti civilizacijos dovanojamu tikruoju gyvenimo grožiu“, - sakė jis.

Nuorodos:

https://www.newsweek.com/pope-francis-indonesia-bith-rate-praise-1949394

https://www.breitbart.com/faith/2024/09/05/pope-francis-praises-indonesia-for-choosing-kids-over-pets/