Jungtinės Karalystės ir JAV šnipų vadovai įspėja, kad pasaulio tvarkai kyla grėsmė

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/112332/jungtin... 2024-09-09 17:30:00, skaitė 640, komentavo 1

Jungtinės Karalystės ir JAV šnipų vadovai įspėja, kad pasaulio tvarkai kyla grėsmė

Šeštadienį Jungtinės Karalystės ir JAV šnipų vadovai perspėjo, kad tarptautinei pasaulio tvarkai kyla „tokia grėsmė, kokios nebuvo nuo Šaltojo karo laikų“, praneša „Breitbart News“ leidinys.

Seras Richardas Moore’as ir Williamas Burnsas – atitinkamai Jungtinės Karalystės slaptosios žvalgybos tarnybos (SIS) vadovas ir JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius – savo išvadą paskelbė dienraščio „Financial Times“ nuomonių straipsnyje ir pridūrė, kad jie numatė artėjantį karą Ukrainoje „ir galėjo perspėti tarptautinę bendruomenę“, iš dalies išslaptindami paslaptis, kad padėtų Kijevui.

Toliau jau dirbama siekiant „sužlugdyti beatodairišką Maskvos sabotažo kampaniją“ visoje Europoje, siekti Izraelio ir Gazos Ruožo karo deeskalacijos ir kovoti su terorizmu, kad būtų sutrukdyta atgimstančiai „Islamo valstybei“. Abu jie taip pat rašė:

Nėra abejonių, kad tarptautinei pasaulio tvarkai – subalansuotai sistemai, kuri užtikrino santykinę taiką ir stabilumą, kylantį gyvenimo lygį, galimybes ir gerovę – iškilo tokia grėsmė, kokios nematėme nuo Šaltojo karo laikų.

Abiem agentūroms „Kinijos iškilimas yra pagrindinis XXI a. žvalgybos ir geopolitinis iššūkis, ir mes pertvarkėme savo tarnybas, atsižvelgdami į šį prioritetą“.

Kalbėdami apie Rusiją, MI6 ir CŽV vadovai teigė, kad Rusijos žvalgyba vykdo „beatodairišką sabotažo kampaniją visoje Europoje“.

Jie neįvardijo pavyzdžių, tačiau Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Baltijos šalyse įvyko daugybė paslaptingų sabotažo ir padegimų atvejų prieš infrastruktūrą.

JAV žvalgyba taip pat pranešė, kad sužlugdė tariamą Rusijos sąmokslą nužudyti pagrindinės Vokietijos ginklų gamintojos (Rheinmetall) vadovą.

Be fizinio sabotažo, jiedu įvardijo grėsmes, kurias Vakarų demokratijoms kelia Rusijos informacinės operacijos.

Abu vyrai pabrėžė, kad išlaikyti kryptį priešinantis Vladimiro Putino karui Ukrainoje „yra gyvybiškai svarbu kaip niekada“, ir sakė, kad Rusijai „nepavyks sunaikinti Ukrainos suvereniteto ir nepriklausomybės“.

„XXI amžiuje krizės neseka viena po kitos“, – rašė jie. „Nors prieš Rusiją nukreipiamas didelis dėmesys ir ištekliai, mes veikiame kartu kitose vietose ir erdvėse, kad atremtume pasaulinio nestabilumo pavojų.“

Turėtume jaustis saugūs.