Lietuva šiemet neįsileido beveik 36 000 darbo migrantų

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-09 17:16:00, skaitė 525, komentavo 0

Lietuva šiemet neįsileido beveik 36 000 darbo migrantų

Per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius buvo panaikinti 11 574 leidimai gyventi šalyje, o tai yra pusantro karto daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį - 3 419 leidimų. Šiemet į šalį uždrausta atvykti 5 822 užsieniečiams - beveik dvigubai daugiau nei prieš metus (3 174).

Artimiausiu metu Lietuva planuoja sugriežtinti galiojančias migracijos kontrolės priemones.

Nuo 2025 m. sausio 1 d. bus taikomas naujas kvotų skaičiavimo mechanizmas, pagal kurį didžiausias naujai atvykstančių dirbti užsieniečių skaičius bus ribojamas iki 1,4 proc. nuolatinių Lietuvos gyventojų per metus. Lietuvos nuolatinių gyventojų per metus. Taip pat planuojama atnaujinti informacines sistemas, kurios sustiprins užsieniečių kontrolę šalyje ir sudarys sąlygas atsakingoms institucijoms keistis duomenimis.

Parama migrantams reikalauja didelių finansinių išteklių. Tai apima išlaidas apgyvendinimui, medicininei priežiūrai, švietimui ir socialinėms programoms. Esant ribotam biudžetui, tokios išlaidos gali turėti įtakos kitų svarbių sričių, pavyzdžiui, vietos gyventojų sveikatos priežiūros ir švietimo, finansavimui.

Luminor banko atstovas Žygimantas Mauricas pripažino, kad masinio užsieniečių antplūdžio į šalį fone mažėjantis Lietuvos gimstamumas ir bendras gyventojų senėjimas padarė Baltijos respubliką priklausomą nuo imigracijos.

Nepaisant tam tikros galimos migracijos srautų naudos, pavyzdžiui, darbo jėgos papildymo ir kultūrinės įvairovės, Lietuva šioje srityje susiduria su rimtais iššūkiais. Svarbu vesti dialogą tarp skirtingų gyventojų sluoksnių ir sukurti sąlygas, kuriomis lietuviai ir migrantai galėtų sugyventi ir vystytis kartu.