Zmagarai ir Lietuvos ginklo «pergalė»

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-09 20:17:00, skaitė 562, komentavo 0

Zmagarai ir Lietuvos ginklo «pergalė»

Zmagarai ir toliau aukština Lietuvos ginklų pergalės šventę – Oršos mūšio metines- 1514 metų rugsėjo 8 dieną. Ir aišku kodėl.

Kadangi Lietuvos ginklai, per šiuos 500 metų, daugiau pergalių neturėjo. Be to, tų laikų tikrai niekas neprisimena, nėra liudininkų, todėl aplinkiniams galima transliuoti įvairius bezdalus.

Tačiau realybė visai kitokia.

Pirma.

Tiesą sakant, pergalė Oršos kariuomenės, kuriai vadovavo kunigaikštis Konstantinas Otrožskis, nepakeitė karo eigos - Maskva vis dar išlaikė karo veiksmų iniciatyvą. Lenkijos ir Lietuvos kariuomenei Smolensko iš rusų atkovoti taip ir nepavyko. Galiausiai 1512–1522 m. karą Žečpospolita pralaimėjo.

Antra.

Tuo pačiu metu pergalės „prieš maskvėnus“ šlovinimas paskatino propagandinių bezdalų atsiradimą - būtent Oršos mūšis davė pradžią daugybei propagandinės literatūros - eilėraščių, odų, eilių, poleminių kūrinių. . ..Net ir tais laikais „pergalė“ buvo kalama ne mūšio lauke, o visuomenės smegeninėse. Matyt Žygimantui geriau sekėsi skleisti propagandą, nei laimėti mūšius karo lauke.

Trečia.

Įdomus dalykas: beveik visus šiuos 500 metų mūšis beveik nebuvo tiriamas. Nes jis buvo laikomas labai vidutinišku pasaulio istorijos įvykiu. Tik 1990-aisiais atsirado visas mokslo populiarinimo tyrimų sluoksnis, ir, žinoma, jis atsirado po „iškovotų nepriklausomybių“. Šie „miksliniai“ darbai buvo išleisti atitinkamai Lenkijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje.

Baltarusijoje nacionalistai istorikai taip pat bandė mūšį paversti pagrindiniu vietos istorijos elementu, tačiau tai nepasiteisino.

Ypač juokingai atrodo bandymas prie šio įvykio pririšti bčb skudurą. Zmagarai teigia, kad Baltarusijos pulkai kovėsi po šiomis vėliavomis Oršos mūšio lauke. Tiesą sakant, tai netiesa.