Kuris JAV kandidatas į prezidentus labiau priimtinas Maskvai?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/112407/kuris-j... 2024-09-10 19:41:00, skaitė 674, komentavo 5

Kuris JAV kandidatas į prezidentus labiau priimtinas Maskvai?

Arvydas Daunys, infa.lt redaktorius

Sprendžiant iš V.Putino viešai išplatinto pasisakymo – jam labiau tinka Kamala Harris. Tačiau Rusijos prezidentas tą pasakė su šypsena ir akivaizdžiu sarkazmu, ypač kai paminėjo „užkrečiamą“ Kamalos juoką.

Net Donaldas Trampas (Donald Trump) negalėjo aiškiai atsakyti į klausimą, kaip jis vertina šį Putino pasisakymą. Tačiau uždavė esminį klausimą – „ar Putinas tą pasakė su šypsena?“.

Šypsena tikrai buvo, todėl Putino pasisakymas daugiau nei dviprasmiškas. Jį galima sulyginti su aukščiausios klasės manipuliatoriaus išsireiškimu, kurio tikrąją prasmę kiekvienas traktuoja savaip, pagal savo suvokimą, ir dažniausiai nepataiko.

Rusijoje dauguma žmonių palaiko Donaldą Trampą, kaip tradicinių vertybių šalininką, tačiau Vladimiras Putinas jo buvimą valdžioje įvertino kaip nenaudingą Rusijai – „niekas neįvedė tiek sankcijų prieš Rusiją, kaip D.Trampas būdamas valdžioje“, – tada pasakė Putinas.

Ir, vertinant iš šios pusės, Putino pasisakymas galėtų būti visiškai nuoširdus, tačiau siekiant supainioti klausytojus į jį įtraukta linksma veido išraiška ir priminimas apie K.Harris „užkrečiamą juoką“.

Rusijai  Bideno administracijos vykdoma politika yra-buvo visiškai prognozuojama, lyginant su Trampo dažnai netikėtais sprendimais, dažnai besiskiriančiais nuo žodžių.

Prisiminkime – Trampas dažnai kalbėdavo, kad gerbia Putiną, kad jis „puikus politikas“, kad „puikiai su juo pasikalbėjo ir išsprendė kažkokiu klausimus“, o apsisukęs paskelbdavo apie eilines sankcijas Rusijai.

Šis jo nenuspėjamumas daugelį pasaulyje gąsdina, o dažnai kai ką ir atstumia. Ne išimtis ir Rusijos valdantieji.

Rusijai jis iš tiesų labai nepalankus JAV prezidentas, lygint su atsargia ir nuspėjama Bideno administracija, dozuotai skiriančia ginkluotę Ukrainai, ir bijančia eskalacijos didinimo.

Yra dar vienas momentas, kuris būtų naudingas Rusijai išrinkus Kamalą Harris – gali pilnai būti, kad po dviejų metų Kongresą užims respublikonai, ir tada vidinis chaosas JAV taptų tikra dovana Rusijai, skirtingai nuo to, jei dabar rinkimus laimėtu Donaldas Trampas.

Reikalas tame, kad respublikonų tarpe karo „vanagų“ yra daugiau, ir jie labiau agresyvūs Rusijos atžvilgiu, nei tarp demokratų. Ir būsimas prezidentas, jei juo taptų Trampas, turėtų į tai atsižvelgti. Ir net tai, kad Trampas žada nutraukti karą Ukrainoje – toli gražu nereiškia, kad jis tą darys Ukrainos sąskaita.

Objektyviai – Donaldas Trampas niekada nebuvo Rusijos galios pakilimo šalininkas. Todėl viskas ko jis imsis, bus maksimaliai naudinga JAV. Ar JAV naudinga pasaulio reitingų prasme taip imti ir atiduoti Ukrainos teritoriją Rusijai po to, kai tiek metų aktyviai rėmė ją kare su ta pačia Rusija?

Donaldas Trampas dabar aršiai puola demokratus už tokį gėdingą JAV pasitraukimą iš Afganistano. Ar jis norėtų tą patį pakartoti Ukrainoje? Abejotina.

Susumavus viską, kas išdėstyta aukščiau – Putinas turėtų tiesiog „ant rankų nešioti“ Kamalą Harris. Kaip tai galėtų pasireikšti JAV?

Suprantama kaip – aktyviai ir viešai palaikyti Donaldą Trampą, suteikiant pretekstą demokratams tvirtinti, kad Trampas yra rusų remiamas kandidatas ir todėl kelia pavojų JAV.

O kaip tą padarysi  geriau, nei viešai su pašaipa pareikšdamas, kad palaikai Kamalą Haris, kaip Bideno, pavadinusio Putiną banditu, įpėdinę, kad tuo niekas nepatikėtų.