CŽV, Amerikos žvalgyba, kaliniams kankinti mažiausiai tris kartus pasinaudojo Palangos oro uostu

Autorius: Linas Jegelavičius Šaltinis: CŽV, Amerikos žvalgyba, kali... 2024-09-23 10:56:00, skaitė 425, komentavo 3

CŽV, Amerikos žvalgyba, kaliniams kankinti mažiausiai tris kartus pasinaudojo Palangos oro uostu

Palyginus jauna Lietuvos valstybė dėl savo nepatyrimo ir siekio įtikti stipresniems jau spėjo susitepti keliomis bjauriomis dėmėmis. Viena jų – Amerikos Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) kalėjimas Antaviliuose, šalia Vilniaus. Kaip rodo Seimo Nacionalinio Saugumo ir Gynybos Komiteto (NSGK) dokumentas, gabenant kalinius, be aiškių įrodymų įtariamus terorizmu, CŽV mažiausiai tris kartus pasinaudojo Palangos oro uostu. Neatsakingumas Lietuvai kainuoja – Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) tokiems dviem kaliniams ir jų advokatams jau priteisė beveik 300 tūkstančius eurų, o tokių bylų prieš Lietuvą, anot tarptautinio žmogaus teisių centro „Amnesty International" atstovės Julia Hall, bendravusios su šio straipsnio autoriumi, gali būti ir daugiau.

Yra politikų, kurie kalba „politiškai nekorektiška“ tema

Nors Lietuvos valdžia neigia,  kad CŽV kalėjimas šalyje kada nors veikė, šių eilučių autorius, „Palangos tiltas“ ir žurnalo anglų kalba „The Baltic Times“ redaktorius, rado sutikusių  šia „politiškai nekorektiška“ tema kalbėti politikų, kurie tokio kalėjimo buvimą patvirtino.

„Aš pažįstu žmogų, kuris dalyvavo tokio kalėjimo Antaviliuose statybose, priežiūroje ir stebėjime. Kad laikytų liežuvį už dantų, vėliau jis gavo ypatingai gerai apmokamą darbą valstybės struktūrose,“ – Remigijus Žemaitaitis, buvęs Seimo narys, o dabar partijos „Nemuno Aušra“ pirmininkas, sakė šio straipsnio autoriui.

„Tikėtina, kad CŽV kalėjimų Lietuvoje buvo ir daugiau, net du ar trys – ne tik Antaviliuose, apie tai buvo kalbama įvairiuose Seimo formatuose,“ – sako palangiškis Seimo narys Dainius Kepenis.

Lietuva jau pralaimėjo dvi CŽV kalėjime Antaviliuose kalintų kalinių bylas Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), ir jų žada būti daugiau. 

Seimo NSGK dokumentas – viešas

Seimo NSGK 2009 metais datuojamame dokumente, kuris, beje, yra nesunkiai randamas internete, konstatuota, kad Valstybės įmonės „Oro navigacija“ duomenimis, 2002–2005 metais JAV orlaiviai, kurie viešojoje informacijoje ir oficialiuose Europos Parlamento tyrimuose priskiriami prie CŽV sulaikytų asmenų pervežimui naudotų orlaivių, Lietuvos oro erdvę kirto 29 kartus. 

Palangos oro uostu CŽV pasinaudojo mažiausiai tris kartus

NSGK dokumente nurodyta, kad CASA C-212“, reg. Nr. N961BW (2005 m. sausio 2 d., operatorius „Presidential Airways“, skridęs maršrutu Fleslandas (Norvegija)–Palanga–Simferopolis (Ukraina), iš Palangos oro uosto išvyko 2005 m. sausio 5 d., 9.00 val.).

„Boeing 737“, reg. Nr. N787WH (2005 m. vasario 18 d., operatorius „Victory Aviation“, skridęs maršrutu Bukareštas–Palanga–Kopenhaga, atvyko į Palangos oro uostą 18.09 val., išvyko 19.30 val. Užfiksuota, kad orlaivis atvyko su 5 keleiviais ir 3 įgulos nariais); 

„Boeing 737-800“, reg. Nr. N733MA (2006 m. kovo 25 d., skridęs maršrutu Portas (Portugalija)–Palanga–Portas, atvyko 22.25 val., išvyko – 23.55 val.).

Komitetas nenustatė, kad siejami su CŽV orlaiviai leistųsi Kauno ir Šiaulių oro uostuose. Kalinių gabenimui buvo naudojami tik Vilniaus ir Palangos oro uostai.

Muitininkams Palangos oro uoste patikrinti krovinį žvalgybininkai neleido

Apie CŽV slaptus kalėjimus Centrinėje ir Rytų Europoje pirmasis paskelbė laikraštis „The Washington Post“ 2005 metais. Po jo Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ir Europos Parlamentas inicijavo tyrimus.

Tyrimo metu, be kita ko, nustatyta, kad „Boeing 737“ reg. Nr. N787WH, nusileidusiu Palangoje 2005 m. vasario 18 d. Pagal VSAT pateiktus duomenis orlaiviu atvyko 5 keleiviai, kurių buvęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas D. Dabašinskas NSGK posėdžio metu pateiktuose paaiškinimuose komitetui neminėjo. Muitinės duomenimis, orlaivio detalus muitinis patikrinimas nebuvo atliktas, iš orlaivio nebuvo iškrauti ir į jį nebuvo pakrauti jokie kroviniai.

„Boeing 737–800“, reg. Nr. N733MA, nusileidusiu Palangoje 2006 m. kovo 25 d. Pagal muitinės pateiktą informaciją muitinis tikrinimas taip pat nebuvo atliktas. VSAT dokumentuose įrašų apie šio orlaivio nusileidimą ir tikrinimą nėra.

Paaiškinimus Seimo NSGK teikę asmenys nurodė, kad panašiais atvejais yra bendradarbiaujama vadovaujantis Žvalgybos įstatymo nuostatomis dėl pagalbos žvalgybos tarnybai teikimo, nekliudomai patenkant prie orlaivių ir į/išvykimo iš oro uosto teritoriją.

NSGK, kuriam tuomet pirmininkavo Arvydas Anušauskas, nustatė, kad prezidentai R. Paksas, A.M. Brazauskas, V. Adamkus bei prezidentė D. Grybauskaitė buvo bendrai bruožais informuoti apie CŽV kalėjimo projektą Lietuvoje.

EŽTT paplonino Lietuvos biudžetą

Šių metų sausį EŽTT Saudo Arabijos piliečiui Mustafai al-Hawsawi skyrė 100 000 eurų už neteisėtą jo sulaikymo prieš du dešimtmečius įtariamame slaptame objekte Lietuvoje, Antaviliuose, kuriam vadovavo CŽV. Jo advokatui iš Lietuvos kasos buvo atlyginta 30 000 eurų. 

Dar anksčiau, 2018 metais, EŽTT nustatė, kad CŽV slapta laikė kitą Saudo Arabijos pilietį Abu Zubaydahą Lietuvoje. EŽTT jam taip pat priteisė 100 000 eurų kompensaciją iš Lietuvos ir 30 000 eurų jo advokatui. Abu jie anksčiau buvo laikomi liūdnai pagarsėjusiame Amerikos žvalgybos Guantanamo kalėjime. Amerikos žvalgyba įtarė abu prisidėjus prie Rugsėjo 11-osios teroro akto Niujorke, tačiau įrodymų nepateikė, o juos išgaudama abu musulmonus vyrus kankino.

Žiaurūs kankinimo būdai

Pavyzdžiui, EŽTT nustatė, kad CŽV tardytojai kalėjime Antaviliuose Zubaydah prirakino prie kėdės kelioms savaitėms; paėmę už kaklo, trankė jį į betonines sienas; įtupdė jį į mažą juodą dėžę dviem valandoms ir į kiek didesnę juodą dėžę, kurioje jis išbuvo iki 18 valandų; pakabino jį nuogą ant lubų; neleido jam miegoti 11 dienų iš eilės, apipurškdavo šaltu vandeniu, jei jis užmigdavo, trukdydami miegoti, leido roko muziką didžiausiu garsu; žemindami ne kartą jį išrengė nuogai; atsisakė jam duoti vaistų nuo skausmo dėl sužalojimų; taikė jam „waterboarding“ imituojamą skendimą, tai atliko 83 kartus per vieną mėnesį.

Kankinimas vandeniu arba Waterboarding – taip vadinamas kankinimo metodas, kai suimtasis galva žemyn pririšamas prie nuožulniai pastatytos lentos, jo veidas apdengiamas medžiagos skiaute ir ant jos pilamas vanduo. Oficialioje JAV Senato ataskaitoje apie CŽV vykdytus kankinimus nuo 2014 metų šis kankinimo būdas 252 kartus nurodytas kaip įprasta CŽV kankinimo praktika.

JAV prezidentas palaimino kankinimo būdą

JAV prezidentas Džordžas Bushas jaunesnysis savo atsiminimuose yra pripažinęs, kad, vadovaudamasis teisininkų ir kitų patarimais, jis asmeniškai įgaliojo CŽV Abu Zubaydah taikyti „waterboarding“ – tokią praktiką kaip siaubingą pasmerkė visos žmogaus teisių grupės.

 JAV prezidentas Barrackas Obama pripažino, kad tokie kankinimo būdai buvo naudojami CŽV valdomuose objektuose. Nors Obama pažadėjo uždaryti JAV Gvantanamo kalėjimą, tai iki šiol nepadaryta.

Prokuratūra tyrimą dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje vykdo beveik 15 metų

Šiais metais pranešta apie dar vieną galimo CŽV kalinio bylą prieš Lietuvą EŽTT teisme.

„Labai gali būti, kad Lietuvoje atsiras daugiau kalinių iš CŽV kalėjimo Lietuvoje, kurie kreipsis į EŽTT dėl kompensacijų“, – Julia Hall, „Amnesty International“ atstovė, sakė „The Baltic Times“ vasarą.

Lietuvos prokurorai tyrimą dėl įtariamo CŽV kalėjimo pradėjo dar 2010 metais, tačiau po metų jį baigė.

„Ikiteisminis tyrimas vėliau buvo atnaujintas, jis vis dar vyksta“, – Generalinės prokuratūros Komunikacijos departamento vadovė Elena Martinonienė sakė šio straipsnio autoriui gegužę.

Taigi, Generalinė prokuratūra tyrimą vykdo jau beveik 15 metų.

„Mūsų aukščiausi vadovai yra labai atsargūs ir suvokia politinį kontekstą – neerzinti Jungtinių Valstijų, kurios iki šiol mums neleido sužinoti tiesos. Mums, laisvai demokratinei šaliai, taip elgtis – paslaugiai įkišti galvą į smėlį, apsimesti, kad nieko blogo neatsitiko, yra gėdinga. Man tai panašu į Lietuvos sprendimą 75 metus įslaptinti informaciją apie KGB bendradarbius, tarp kurių gali būti labai iškilių nepriklausomos po 1990 metų Lietuvos asmenų“, –  sako R. Žemaitaitis.

Lietuvos teisingumo ministerija nurodė, kad Teisingumo ministerija neskundė EŽTT sprendimo pirmoje byloje Abu Zubaydah prieš Lietuvą ir neplanavo skųsti sprendimo antroje byloje, Al. Hawsawi prieš Lietuvą. 

CŽV daug metų neteisėtomis priemonėmis seka lietuvį?

Sklando gandai, kad Lietuvos tarnybos, bendradarbiaudamos su CŽV, jau daug metų neteisėtai, su psichologinio teroro elementais, seka Amerikoje gyvenusį lietuvį, dar vadinamą „teologiniu žmogumi“, prieš kurį radijo erdvėje yra tariamai generuojami nepalankūs, įžeidūs, emocinius, psichologinius ir fiziologinius išgyvenimus sukeliantys informaciniai srautai. Girdi, kad tokiu būdu CŽV „stebi Dievo veikimą.“

Su radijo programa nesusijusius intarpus, tariamai taikomus šiam žmogui, palydi vedėjų atsiprašymas ir raginimai tikėti į gerus dalykus.

„Girdėjau apie tai. Jei toks sekimas būtų tiesa, matyt, veikia kažkokie žvalgybų susitarimai. Nors asmeniškai aš neįsivaizduoju, kad tokie neteisėti žvalgybiniai metodai prieš savo pilietį būtų taikomi, tarkime, Vokietijoje,“ – sakė buvęs NSGK narys, sutikęs būti cituojamas anonimiškai.

„Apie tokį žmogų esu girdėjęs. Toks klausimas buvo iškilęs keliuose formatuose, kuriuose buvo nagrinėjama CŽV kalėjimo Lietuvoje tema. Vis dėlto nesu tikras, ar kalbame apie tą patį asmenį. Kad prieš Lietuvos pilietį, ES pilietį galėtų būti taikomi tokie brutalūs žvalgybos būdai, šiurkščiai pažeidžiantys žmogaus teises, tarptautinę teisę, man net sunku įsivaizduoti. Bet žinant, kaip žemai mūsų tarnybos gali nusilenkti tenkindamos didžiausios sąjungininkės interesus – tą parodo CŽV kalėjimo istorija, ir, matyt, ji ne viena, nenustebčiau, jei tai būtų tiesa“, – sakė R. Žemaitaitis.

Anot šaltinių, lietuvis buvo aktyvus Dievo sekėjas Floridoje, o dabar yra sėkmingas verslininkas, konservatyvus ir religingas tikėjimo žmogus.

Nors tai skamba kaip iš teologų fantazijos srities, siauruose teologų rateliuose net samprotaujama, kad jis galimai numatė krikščioniško pasaulio ar Jungtinių Amerikos Valstijų nuopolį.

Ragina pasakyti visą tiesą apie CŽV kalėjimą

R. Žemaitaitis ragina visus Lietuvos politikus išdrįsti pasakyti visą tiesą apie CŽV kalėjimą.

„Kaip sakau: geriau karti tiesa nei saldus melas. O tiesa vis vien kada nors išlįs, kad ir kaip jos kas nors bijotų,“ – įsitikinęs politikas.