Kinija apsiginklavo, vagiliaudama iš JAV ir Rusijos

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/kinija-apsi... 2016-09-03 08:49:21, skaitė 3319, komentavo 0

Kinija apsiginklavo, vagiliaudama iš JAV ir Rusijos

„Įprotis vagiliauti“ karines technologijas iš JAV ir Rusijos leido Kinijai ne tik pasivyti tas šalis ginkluotės gamybos srityje, bet ir sukurti nuosavą bazę inovacinėms technologijoms kurti. Taip kad Pekinui greičiausiai teks pačiam netrukus susimąstyti, kaip gintis nuo špionažo.

Jau pakankamai ilgą laiką Kinija užpildo nuosavų technologijų ir inovacijų karinėje srityje spragas pramoniniu špionažu. – rašo leidinys The National Interest. Jo nuomone, Kinija turi „seniai nusistovėjusį įprotį vogti karines technologijas“ iš Rusijos ir JAV. Buvo sudarytas sąrašas iš 5 dalinai ar visiškai nukopijuotų technologijų.

Pirmoje sąrašo vietoje – tarybinis MiG-21, kurio brėžinius Kinijai perdavė patys rusai, tikėdamiesi pagerinti santykius septintame dešimtmetyje. Mėginimas žlugo, tačiau Kinija pasinaudojo gauta dokumentacija ir sukūrė J-7 ir netgi pradėjo pardavinėti šio lėktuvo eksportinę versiją, tame tarpe ir Amerikai, kuri juos naudojo kaip sąlyginius priešus, ruošdama savo kovinius pilotus.

Kitas punktas sąraše – šiuolaikinis daugiatikslis naikintuvas Su-27. leidinys vadina jį „pačiu pavojingiausiu naikintuvu, kovojant dėl pranašumo ore“. Šiuo atveju Kinija vėlgi gavo technologijas visiškai teisėtai, nusipirkusi jas dešimtame dešimtmetyje iš Rusijos, kurios karinei pramonei tuo laikotarpiu labai trūko finansų ir pirkėjų.

Paskui kinai ramiausiai pažeidė kontrakto sąlygas, pradėjo dėtį į lėktuvus nuosavą elektroninę įrangą ir gavosi J-11 – kinietiškas rusų lėktuvo variantas. Be to, Su-27 pagrindu Kinija pradėjo projektuoti lėktuvnešiams skirtus naikintuvus. Nuo to laiko Rusija pasidarė žymiai atsargesnė kontaktuose su Kinija karinėje srityje.

Kiti trys sąrašo punktai tenka amerikiečių ginkluotei. Tai ir amerikietiškas 5 kartos naikintuvas F-35. JAV analitikai jau seniai spėjo, kad Kinija vagia informaciją apie šį lėktuvą. Tačiau po Snoudeno paskelbtų duomenų apie didžiulio masto pramoninį špionažą Kinijos naudai ir kai pasirodė vieši duomenys apie J-31, pasidarė akivaizdu, kad kinų naikintuvas greičiausiai yra amerikietiško kopija.

Be to, JAV žvalgybos duomenimis, Kinija, dėka hakerių atakų, gavo informaciją apie JAV technologijas nepilotuojamų aparatų dronų srityje. Tai leido Kinijai, kuri dar 2010 metais smarkiai atsiliko nuo Amerikos, sukurti dronus, galinčius varžytis su amerikietiškais analogais, o be to labai mažai skiriasi nuo jų savo išvaizda.

Paskutine leidinyje minima technologija tapo naktinio matymo prietaisai. Po karo Vietname JAV investavo daug pinigų, kad įgytų pranašumą naktinių operacijų metu. Leidinys rašo, kad Kinija mėgina šį pranašumą panaikinti ir vagia tas technologijas tiek kiberatakomis, tiek labiau tradicinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, kai aparatūrą nelegaliai perka kinų verslininkai.

Amerikiečių žurnalas pažymi, kad JAV vis agresyviau stengiasi gintis nuo kinų špionažo, tačiau turint galvoje prekybos tarp JAV ir Kinijos apimtis aptikti technologijų nutekėjimą praktiškai neįmanoma., be to, Kinija sukūrė nuosavą bazę kurti technologinėms inovacijoms. Karinių technologijų srityje kinai jau baigia pasivyti Ameriką ir Rusiją, taip kad netrukus tikriausiai jau Kinijai teks rūpintis špionažo problema.