Konservatorė išaiškino, kas yra „Daesh“ ir kaip įveikti šią teroristinę organizaciją

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/konser... 2016-11-21 08:55:07, skaitė 2891, komentavo 0

Konservatorė išaiškino, kas yra „Daesh“ ir kaip įveikti šią teroristinę organizaciją


R. Juknevičienė. Nuotr. facebook.com

 

Konservatorė Rasa Juknevičienė socialiniuose tinkluose pranešė, kad šiandien NATO PA sesijoje pristatė rezoliuciją „Kaip įveikti Daesh“.

„Šiandien NATO PA sesijoje Stambule pristačiau rezoliuciją Defeating Daesh. Lietuviškai turbūt būtų „Kaip įveikti Daesh?“

Kas yra Daesh? Pas mus vadinama Islamo valstybe. Jau prieš porą metų buvo pastebėta, kad toks teroristinės organizacijos pavadinimas skleidžia neteisingą propagandinę žinutę. Iš tiesų tai nėra nei visas islamas, nei jokia valstybė.

Todėl buvo pradėtas naudoti kitas žodis – Daesh. Tai yra arabiškas tos pačios ISIS akronimas, kuris lotyniška abėcėle atrodo taip: „al-Dawla al-Islamiya fil Iraq wa al-Sham“ (ad-Dawlah al-Islāmiyah fī 'l-ʿIrāq wa-sh-Shām - red. past.). Tačiau šis sutrumpinimas skamba panašiai kaip arabiškas žodis sutrypti, sutriuškinti (tiksliau, nesantaikos skleidėjai - red. past.) Jis nelabai patinka tos vadinamos valstybės veikėjams.

Taigi, pavadinimas Daesh naudojamas tam, kad išvengtume propagandinio Islamo valstybės vartojimo.

Daesh veikia Sirijoje ir Irake. Prieš šią struktūrą nuo 2014 metų kovoja Global Coalition, plati valstybių koalicija. Jai pavyko išstumti Daesh iš 56 proc. jų kontroliuotos teritorijos Irake ir iš 27 proc. – Sirijoje.

Ar mums svarbu, kas vyksta tose žemėse? Taip, labai svarbu. Visų pirma todėl, kad esame vieno aljanso nariai ir grėsmės sąjungininkams, yra ir mūsų grėsmės. Juk mes norime, kad grėsmes mums sąjungininkai taip pat traktuotų kaip savo grėsmes. Solidarumas yra NATO pagrindas.

Antra, Sirijoje aktyviai veikianti Rusija turi savų tikslų. Kaip jau rašiau vakar, ji turi geopolitines užmačias, veikia plačiu Vakarų – Pietų frontu palei visą sienos su NATO perimetrą. Todėl kibirkštys Pietuose, kur yra viena stipriausių NATO valstybių Turkija, gali sukelti pavojingą domino efektą iki pat mūsų. Ir atvirkščiai, jei Rusija situaciją eskaluotų pas mus, banga gali nusiristi tuo pačiu domino principu.

Trečia, padėtis Viduržemio jūros pietiniame ir rytiniame regionuose yra didžiulių migracijos srautų į Europą priežastis. Ten gyvena apie 90 milijonų jaunų žmonių nuo 15 iki 28 metų, kurių daugelis neturi darbo. Jie neišvengiamai veršis į turtingesnę Europą. Turime suprasti, kad tai ilgalaikis procesas ir vien sienų stiprinimu pabėgėlių srautų nebus įmanoma sustabdyti. Šiandien vienas pranešėjas kalbėjo apie rimtą Maršalo planą (toks buvo sukurtas po karo Europai) toms valstybėms. Šalia juk yra turtingoji arabų pasaulio dalis, kuri nedaug teprisideda prie regiono stabilizavimo.

Kol kas efektyvių receptų nėra, bet analizuoti padėtį – ir mūsų darbas. Šiame pasaulyje yra daug kas glaudžiai susiję“, - išaiškino konservatorė.

Susiję:

Ir šviesa, ir tiesa Mūs žingsnius telydi   

Gerai pasirengė R. Juknevičienė, bravo. Vikipedijoje taip viskas ir aprašyta. Tiesa, joje dar parašyta, kad su Daesh kovoja ir Iranas, Rusija, Azerbaidžanas, Pakistanas, kurie NATO vadovaujamai Globaliajai koalicijai nepriklauso, tačiau kovodami su teroristais yra gerokai daugiau nuveikę nei kelerius metus nežinia ką veikusi koalicija, nepastebėjusi, kaip Daesh vieną po kito naikino kultūros paveldo objektus (pvz., Palmyroje Sirijoje) ir civilius. NATO vadovaujama koalicija susiėmė tik po Rusijos veiksmų.

Kodėl R. Juknevičienė neužsiminė apie tai? Nejaugi jai nerūpi Palmyra ir Daesh engiami Sirijos bei Irako gyventojai?