Pasikėsinimai į Fidelį Kastro

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/pasikesinim... 2017-01-27 09:12:22, skaitė 1660, komentavo 0

Pasikėsinimai į Fidelį Kastro

Pačioje Kastro veiklos pradžioje vienas iš agentų, apsimetęs valstiečiu, prasiskverbė į Fidelio stovyklą. Kai sukilėliai sustojo nakvynei, paaiškėjo, kad žudikui nebuvo kuo apsikloti ir pats Kastro nutarė apkloti naujoką sava antklode. Agentas visą naktį išgulėjo šalia Komandantės, tačiau šauti pabijojo, o kitą rytą pabėgo iš stovyklos.

1960 metais Fidelio meilužė Marita, užverbuota CŽV, gavo įsakymą nužudyti Kastro nuodingomis tabletėmis (nuodų pagrindas buvo toksinas iš moliuskų). Ji paslėpė tabletes kremo tūbelėje, tačiau jos ten ištirpo. Pasakojama, kad Kastro, atskleidęs sąmokslą, pasiūlė jai pistoletą, kad moteris galėtų jį nušauti, tačiau Marita, kuri blaškėsi tarp noro atlikti darbą iki galo ir savo pačios jausmų Fideliui, nesiryžo to padaryti.

1961 metais penki automatininkai pamėgino apšaudyti Kastro automobilį. Šarvuota mašina atlaikė kulkų krušą.

CŽV bandė likviduoti Kastro, pasamdžiusi lakūną mirtininką, kuris turėjo turistiniu lėktuvu Sesna, prikrautu plastikinių sprogmenų, įsirėžti į Kastro rezidenciją. Lėktuvas turėjo skristi nedideliame aukštyje ir dėl to likti nematomas radarams. Tačiau planas sužlugo, kadangi pilotas, gavęs 2 milijonų dolerių avansą, dingo nežinoma kryptimi.

1961 metų pradžioje CŽV pasitelkė Čikagos gangsterį Džoną Roselį, kuris gavo šešias kapsules su nuodais Majamyje ir turėjo įmaišyti jas į Fidelio maistą. Nužudymas buvo suplanuotas viename iš restoranų, tačiau Roselis netgi po kelių mėnesių nesugebėjo atlikti užduoties. Jam nesugebėjo padėti netgi Kubos antikomunistai.

1963 metais į priėmimą pas Kastro atėjo amerikiečių advokatas Džeimsas Donovanas. Jis turėjo įteikti Komandantei akvalangą, kurio balionus CŽV užkrėtė džiovos virusu. Nieko apie tai nežinojęs advokatas nutarė, kad akvalangas per prastas kaip dovana valstybės lyderiui ir nupirko brangesnį, o seną pasiliko namuose.

Septintame dešimtmetyje CŽV sukūrė ištisą seriją planų, kaip likviduoti Kubos lyderį, perduodant jam mėgstamus cigarus.

Buvo planuojama padovanoti sprogstantį cigarą, tačiau „dovana“ užstrigo saugumo tarnyboje. Vėliau dokumentus apie tai išslaptino Niujorko policija.

CŽV agentai mėgino likviduoti Kastro ir apnuodytais cigarais. Iš pradžių – su toksinais, paskui – su haliuciogenais. Pastaruosius jis turėjo surūkyti prieš viešus pasisakymus. Bet ir jų nepavyko perduoti.

Žinodama apie Kastro pomėgį nardyti, amerikiečių žvalgyba paskleidė Kubos pakrantėje didžiulius kiekius moliuskų. Agentai planavo paslėpti sprogmenis stambioje ryškiaspalvėje kriauklėje, kuri pritrauktų Kastro dėmesį. Štormas pasikėsinimą sužlugdė.

Dar vienas planas – kai į Kastro turėjo atidengti ugnį du snaiperiai (šautuvą buvo planuojama užmaskuoti kaip video kamerą), tačiau prieš pat pasikėsinimą vieną snaiperį partrenkė automobilis, o kitam prasidėjo aštrus apendicito priepuolis.

1971 metais, Kastro vizito Čilėje metu, buvo planuojami iškart keli pasikėsinimai.

Pakeliui į Angofastą, CŽV agentai padėjo 4 tonų trotilo bombą, kuri turėjo susprogdinti Kubos vadovo kortežą. Sprogimas neįvyko – manoma, kad buvo surūdiję esminiai bombos elementai.

Antruoju atveju samdiniai laukė Kastro Limoje, kur jis turėjo apsilankyti, prieš grįždamas į Kubą. Tačiau Fidelis, pavargęs po šventiškų kalbų, įsakė skristi į kitą aerouostą, kur jo nelaukė.

Pačioje 1963 metų pradžioje piktadariai užšaldė kapsules su nuodais ir paslėpė jas vieno restorano šaldytuve. Kai ten atvyko Kastro, jis užsisakė šokoladinį kokteilį su ledo kubeliais. Kokteilio atnešti nuėjo oficiantas Santosas de la Koridadas, užverbuotas CŽV. Tačiau kapsulės prišalo prie šaldytuvo sienelės ir kai oficiantas pamėgino jas atlupti – suiro.

2000 metais, per vizitą Panamoje, po tribūna, iš kurios jis turėjo sakyti kalbą, buvo padėta 90 kilogramų sprogmenų, tačiau jie nesuveikė.

JAV prezidentai ir pasikėsinimai į Fidelį Kastro:

38 pasikėsinimai prie Eizenhauerio.

42 – prie Kenedžio,

72 – prie Džonsono,

184 – prie Niksono,

64 – prie Karterio,

197 – prie Reigano,

16 – prie Bušo Vyresniojo,

21 – prie Klintono.

---
LDiena.lt: Dievas saugo teisiuosius nuo piktavalių kėslų - ir Fidelis yra geriausias to įrodymas.