Ar pensininkas, gėjų pora, vieniša mama šiemet turės galimybę vartoti pigesnes rusiškas „Gazprom“ dujas?

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/ar-pen... 2017-02-17 09:40:23, skaitė 2683, komentavo 0

Ar pensininkas, gėjų pora, vieniša mama šiemet turės galimybę vartoti pigesnes rusiškas „Gazprom“ dujas?


Lietuvos energetinės nepriklausomybės laivas „Independence“ (vok. „Unabhängigkeit“).

Šių metų sausio 2 d. naujienų agentūra BNS pranešė, „kad iš Lietuvos rinkos gamtinių dujų rinkos BEVEIK IŠSTUMTAS Rusijos dujų milžinas „Gazprom“ šiemet vėl atsirieks didesnę jos dalį“.

Jeigu pernai „Gazprom“ buvo BEVEIK IŠSTUMTAS, reiškia šiemet, arba artimiausiais metais buvo galima tikėtis, kad teroristinės Rusijos koncernas iš Lietuvos bus išstumtas VISIŠKAI.

Bet viskas staiga apsivertė – nuo šiemet „Gazprom“ Lietuvoje jau ne BEVEIK IŠSTUMTAS, o užpildys mažiausiai virš 50 proc. rinkos.

Įtakingas nepriklausomas portalas delfi.lt ir jo etatiniai ekspertai labai pozityviai vertina, kad „Gazprom“ užims daugiau negu 50 proc. rinkos.

„Dabar verslas turi galimybę rinktis, ir tai yra pozityvu“, - džiaugiasi delfi.lt už mūsų šalies verslininkus, kurie galės įsigyti daugiau pigesnių rusiškų dujų.

Savaime suprantama, jei verslas turi galimybę rinktis, jis visada pirks kuo pigesnes rusiškas dujas iš „Gazprom“, o ne iš mūsų energetinės nepriklausomybės laivo „Independence“ (vok. „Unabhängigkeit“). Nes tik kvailys savo noru gali pirkti dujas brangesnes, jei yra galimybė pirkti pigesnes.

Tačiau kol kas neaišku, ar Lietuvos buitinis vartotojas irgi turės galimybę pirkti rusiškas dujas pigiau iš „Gazprom“, kaip ir verslas.

Norėdami tai išsiaiškinti, ekspertai.eu kreipėsi į Energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną prašydami atsakyti į vieną klausimą.

„Ar paprastas buitinis vartotojas (pvz. pensininkas, gėjų pora, vieniša mama ir t.t.) šiemet turės galimybę vartoti pigesnes rusiškas dujas iš „Gazprom“, ar jam teks tenkintis tik brangesnėmis dujomis iš „Independence“ (vok. „Unabhängigkeit“)? Kitaip tariant, ar verslo ir buitinio vartotojo pasirinkimo laisvė, perkant dujas, vienoda?“, - buvo klausiama ministro.

Ministro pavedimu į klausimą atsakė ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.


Aurelija Vernickaitė. Nuotr. facebook.com

„Sprendimus dėl savo dujų tiekimo portfelio sudaro Lietuvoje dujų tiekimą vykdančios įmonės. Savo ruožtu Energetikos ministerija pažymi, kad Lietuvoje veikiančios dujų tiekimo įmonės, tiekiančios dujas tiek buitiniams, tiek ir nebuitiniams vartotojams, veikiant SGD terminalui turi galimybę pasirinkti ekonomiškai naudingiausius pasiūlymus tarptautinėje dujų rinkoje ir konkurencingiausią dujų tiekimo kombinaciją. Atitinkamai dujų vartotojai turi galimybę rinktis savo dujų tiekėją.

Natūralu, kad per SGD terminalą ir vamzdžiu tiekiamų dujų proporcijos kinta kiekvienais metais, šios proporcijos ir tiekimo sąlygos priklauso nuo konkurencijos tarp tiekėjų bei tendencijų globalioje energijos išteklių rinkoje, bet ne nuo atskirų žaidėjų dominavimo, kaip buvo anksčiau. Dėl konkurencijos laimi visi gyventojai ir verslas.

Nepertraukiamu režimu veikiantis SGD terminalas yra ir energetinio saugumo garantas, ir įrankis konkurencijai skatinti. 2015 m. pradėjus veikti šiam terminalui buvo nutraukta „Gazprom“ monopolija. Turint du alternatyvius dujų tiekimo šaltinius užkirsti keliai monopolijų dominavimui ir piktnaudžiavimui tokia padėtimi, kaip buvo ilgus metus.

ES energetikos sąjungos tikslas – užtikrinti prieigą bent prie trijų alternatyvių dujų tiekimo šaltinių. Šiuo metu turime dvi alternatyvas, tačiau ateityje šių alternatyvų tik daugės. Iki 2021 metų planuojama pastatyti Lietuvą ir Lenkiją jungiantį dujotiekį GIPL bei Suomiją ir Estiją jungiantį „Balticconnector“. Šie dujotiekiai integruos Baltijos šalių ir Suomijos rinkas į bendrą ES dujų rinką ir tokiu būdu dar labiau didins konkurenciją tarp dujų tiekėjų. Būtent konkurencija leidžia užtikrinti palankiausią kainą vartotojams“, - išaiškino A. Vernickaitė.

Susiję:

„Gazprom“ pinigais Kremliaus karinė agresija Europoje nėra finansuojama