Rusija susiruošė išleisti „Liaudies obligacijas“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.lt/20... 2017-02-28 09:25:54, skaitė 2526, komentavo 0

Rusija susiruošė išleisti „Liaudies obligacijas“

Rusija susiruošė išleisti „Liaudies obligacijas“

Štai ką apie šias obligacijas pasakė žinomas Rusijos ekonomistas prof. Valentinas Katasonovas laikraščiui „Pravda“:

„Šiandien yra daug galingesni biudžeto papildymo šaltiniai: visų pirma tai progresyvinių mokesčių skalės įvedimas ir daugelį metų skelbiama deofšorizacija, kuri numato sugrąžinti kapitalus į Rusiją. Vakarų vertinimu, tai šimtai milijardų dolerių. Kas liečia gyventojus, tai, mano manymu, į panašius „obligacijų“ žaidimus jiems žaisti pavojinga: prisiminkim 1998 metų defolto pamokas... Finansų ministerija priėmė įsipareigojimą apmokėti šias senas skolas piliečiams. Valdžiai dabar pats laikas susimokėti už senas skolas, o ne prisirinkti naujų!

Mano požiūriu, obligacijų anonsavimas — eilinis žaidimas fantais. Kur vyriausybė ketina nukreipti šiuos pinigus? Ar yra įtikinimas, kad jie tikrai eis BVP padidinimui, prekių gamybai, kaip tai būdavo su paskolomis tarybiniais metais? Taip, jas vadindavo priverstinėmis, bet pinigai buvo skiriami naujų įmonių statybai, — ir žmonės, bendrai, į jas žiūrėjo su supratimu. O čia, aš manau, viskas pasibaigs eiliniu kapitalo išvežimu iš šalies.

Antras momentas — ar nauji popieriai „necirkuliuos“ antrinėje rinkoje, kad išvengti spekuliacijos. Ar šios liaudies obligacijos bus vardinės? Tai svarbu. Priešingu atveju prisiminkime liūdnai pagarsėjusius 90-ųjų pradžios vaučerius, kuriuos iš pradžių norėjo padaryti vardiniais, po to padarė pagal pateikėją. Ir kuo viskas pasibaigė?!