Rusai apie sankcijas. Mums nusispjauti, o jiems vis blogiau

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/rusai-apie-... 2017-03-08 08:38:12, skaitė 2830, komentavo 0

Rusai apie sankcijas. Mums nusispjauti, o jiems vis blogiau

Amerikoje kalbama apie tai, kad niekas nesiruošia atšaukti sankcijų dėl Krymo. Europoje kalbama apie ketinimus kovo mėnesį pratęsti sankcijas, susijusias su situacija Ukrainoje. Iš kitos pusės, ne viso Europos šalys reikalauja jas išsaugoti. Pavyzdžiui, Italija – ne itin didelė sankcijų entuziastė, kadangi dėl jų labai kenčia šalies ekonomika. Ir visgi, ekonomistų nuomone, didžioji dauguma Europos nepasiruošusi tokiems radikaliems veiksmams, kaip sankcijų panaikinimas.

Kai dėl amerikiečių, tai jiems Krymas – tai tas faktorius, kuris labai ilgam, o gal ir visiems laikams sutekia Vakarams galimybę daryti Rusijai spaudimą sankcijų pagalba. Amerikiečiams pastoviai tenka ieškoti Rusijos spaudimo priemonių, o Krymas – tai tas instrumentas, kurį galima periodiškai išsitraukti, reikalui esant, iš kišenės. Dėl to šitokio įtakos sverto Vašingtonas savanoriškai nė už ką neatsisakys.

Nežiūrint į tai, kad sankcijos sukėlė šiokių tokių problemų, jos nepaklupdė Rusijos ant kelių. Ir visa šita situacija šiandien klostosi jau anaiptol ne ES ir JAV naudai.

Jeigu, tarkime, Vakarai atsisakys panaikinti sankcijas, tai ką tokiu atveju jie apskritai gali pasiūlyti rusams? Jūs įvedėte sankcijas, jūs nenorite jų atšaukti, tai kas toliau? Kuo ilgiau Rusija gyvena su sankcijomis, tuo daugiau suras būdų prisitaikyti prie situacijos.

Vadovaujantis netgi pačia elementariausia logika, galima konstatuoti, kad jeigu sankcijų efektas buvo visiškai nepastebimas per pirmuosius tris metus, tai tikimybė, jos šis efektas atsiras per sekančius kelis metus vis labiau mažėja. Dar daugiau – kuo ilgiau truks procesas, tuo mažiau veiksmingos bus sankcijos ir tuo menkesnė Rusijai bus derybų dėl sankcijų vertė.

Vakarai pakliuvo į savo pačių spąstus. Žaibiško smūgio nesigavo šiame sankcijų kare, dabar Vakarai įklimpo į užsitęsusius karinius veiksmus, kuriuose patys tapo nuosavos pozicijos įkaitais. Sankcijų pagalba Vakarai tikėjosi sukelti masinio liaudies nepasitenkinimo Kremliumi bangą. Tačiau nieko daugiau, kaip tik nepasitenkinimo Briuseliu ir Vašingtonu šios sankcijos rusams nesukėlė.