Paaiškėjus, kad tai ne okupacija, o pratybos, – ko gali teisingas pilietis tikėtis už sunaikintus okupantus?

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/paaisk... 2017-04-19 08:55:44, skaitė 2298, komentavo 0

Paaiškėjus, kad tai ne okupacija, o pratybos, – ko gali teisingas pilietis tikėtis už sunaikintus okupantus?


Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas (kairėje). Nuotr. facebook.com

Balandžio 11 d. buvo paskelbta, kaip „žalieji žmogeliukai užėmė Šalčininkų policiją“.

Buvo pranešama, kad 700 pareigūnų buvo sukelti ant kojų, gavus pranešimą, kad į Lietuvą įsiveržė vadinamieji žalieji žmogeliukai.

Tokias pratybas surengė Vidaus reikalų ministerija – įsiveržusios į Lietuvą diversantų grupės atakavo ir pasieniečius ir Šalčininkų pareigūnus.

Informuojama, kad „pastarieji pasipriešinti ginkluotiems įsibrovėliams nesugebėjo – komisariatas buvo užimtas, pareigūnų aukų neišvengta“.

„Nors tai buvo tik pratybos, tačiau vidaus reikalų ministro teigimu jos parodė, kad mūsų šalies pareigūnai nepasiruošę atremti tokio tipo grėsmes“, - buvo informuojama visuomenė.

Taip pat buvo skelbiama, kad ne tik policijos pareigūnai elgėsi netinkamai, bet ir netinkamai, nepilietiškai elgėsi ir dauguma Šalčininkų rajono gyventojų.

Ekspertai.eu sulaukė skaitytojo laiško, kuriame prašoma atsakyti į iškilusius, tačiau neatsakytus klausimus.

Gerb. redakcija, po pratybų Šalčininkuose kilo daug neaiškumų. Gal galėtumėte paimti interviu iš kompetetingų pareigūnų ir paprašyti paaiškinti man, o kartu ir visiems skaitytojams, kaip turėtų elgtis teisingas Lietuvos pilietis okupacijos atveju. Ypač aktualūs yra šie klausimai:

1. Įvykus okupacijai, ar teisingas Lietuvos pilietis gali (privalo, turėtų, draudžiama) naikinti okupantus visomis turimomis priemonėmis?

2. Vėliau paaiškėjus, kad tai ne okupacija, o pratybos, – ko gali teisingas pilietis tikėtis už sunaikintus okupantus: gauti apdovanojimą už iniciatyvą; sėsti į kalėjimą; ir pan.“, - sakoma piliečio laiške redakcijai.

Šiuos klausimus ekspertai.eu užduoda atsakingiems pareigūnams ir savo srities profesionalams.

Gavus atsakymus jie bus nedelsiant paskelbti.

PAPILDYTA


K. Vaitkevičius. Nuotr. vrm.lt

Pirmasis į skaitytojo klausimus Vidaus reikalų ministro paliepimu atsakė ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius.

1 KLAUSIMAS. Įvykus okupacijai, ar teisingas Lietuvos pilietis gali (privalo, turėtų, draudžiama) naikinti okupantus visomis turimomis priemonėmis?

ATSAKYMAS. Pagal LR Konstitucijos 3 straipsnį: „Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką“.

Pabrėžtina, kad pagal 143 LR Konstitucijos straipsnį: „Seimas įveda karo padėtį, skelbia mobilizaciją ar demobilizaciją, priima sprendimą panaudoti ginkluotąsias pajėgas, kai prireikia ginti Tėvynę arba vykdyti Lietuvos valstybės tarptautinius įsipareigojimus.

2 KLAUSIMAS. Vėliau paaiškėjus, kad tai ne okupacija, o pratybos, – ko gali teisingas pilietis tikėtis už sunaikintus okupantus: gauti apdovanojimą už iniciatyvą; sėsti į kalėjimą; ir pan.

ATSAKYMAS. Ginkluoto užpuolimo atveju, kai kyla grėsmė valstybės suverenumui ar teritorijos vientisumui, Respublikos Prezidentas nedelsdamas priima sprendimą dėl gynybos nuo ginkluotos agresijos, įveda karo padėtį visoje Valstybėje ar jos dalyje, skelbia mobilizaciją ir teikia šiuos sprendimus tvirtinti artimiausiam Seimo posėdžiui.“

Taikos metu, nesant paskelbtai karo padėčiai, ginklų naudojimą savigynai aiškiai apibrėžia Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas.