R. Juknevičienė parašė viską, ką galvoja apie R. Karbauskį

Autorius: Dalia Plikūnė Šaltinis: http://www.delfi.lt/news/daily... 2017-08-30 13:10:49, skaitė 1652, komentavo 0

R. Juknevičienė parašė viską, ką galvoja apie R. Karbauskį

rasa-jukneviciene-75600265.jpg

Po to, kai valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė abejojąs, ar dauguma šios frakcijos narių palaikytų Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyvą dėl valstybės vadovo statuso suteikimo buvusiam Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui, konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad R. Karbauskis visada buvo prieš vakarietišką Lietuvos kryptį.

„Ką veikė šis žmogus tada, kai V. Landsbergis sunkiausiu laikotarpiu vadovavo šiai valstybei? Atsakymas. Ieškojo seno armėno Maskvoje. Kas padėjo surasti, Maskvos KGB archyvai turbūt neatsakys, tačiau Viačeslav Moiše Kantor, Putino aplinkos žmogus, iki šiol yra jo verslo partneris. Pasigooglinkit, nepatingėkit, rasit daugiau įdomaus“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, tada „kai V. Landbergis ir daug kitų vedė Lietuvą į NATO“, R. Karbauskis „kartu su prorusiškų antinatininkų grupe organizavo referendumą prieš NATO“.

„Ką veikė šis žmogus, kai Vytautas Landsbergis kartu su kitais vedė Lietuvą į ES?
Atsakymas. Reikalavo, kad narystė būtų atidėta 25 metams, vėliau organizavo referendumą prieš žemės pardavimą užsieniečiams, iš esmės - prieš ES“, - gėlė R. Juknevičienė.

Toliau parlamentarė klausė, „ką veikė šis žmogus, kai Lietuva siekė atsikratyti energetinės priklausomybės nuo Rusijos“.

„Atsakymas. Varė amerikečių kompaniją "Chevron" iš Lietuvos, rėmė referendumą už Kremliaus kontroliuojamą Ignalinos AE, bet po ketverių metų rėmė referendumą prieš japonų investicijas į Visagino AE. Taip atvėrė kelią Astravui. Šitas žmogus šiandien yra prieš V. Landsbergį, nes jis visada buvo prieš vakarietišką Lietuvos kryptį“, - apibendrino R. Juknevičienė.

Didžiausios valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis penktadienį pareiškė abejojantis, ar dauguma šios frakcijos narių palaikytų Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyvą dėl valstybės vadovo statuso ir susijusių garantijų suteikimo buvusiam Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui konservatoriui Vytautui Landsbergiui.

Pats R.Karbauskis BNS penktadienį teigė asmeniškai tokio siūlymo nepalaikantis ir pabrėžė, kad tai išskirtinai V.Pranckiečio iniciatyva, nederinta su frakcija.

„Tikėtis, kad mūsų dauguma ar kokia nors dalis tikrai remtų šitą sprendimą, aš nebūčiau tuo tikras“, – BNS kalbėjo R.Karbauskis.

Seimo opozicinių konservatorių frakcijos seniūno pavaduotoja Irena Degutienė svarstė, jog balsų Seimo pirmininko iniciatyvai pakaktų, jei ją kartu su konservatoriais paremtų dalis „valstiečių“.

„Valstiečių“ frakcija šį klausimą žada svarstyti jau kitą savaitę.

Nuo vaikystės prisimena šmeižto laviną

Savo ruožtu dabartinis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė nuo vaikystės prisimenantis tą purvo ir šmeižto, apkalbų laviną, tendencingai pilamą ant jo senelio ir visos jų šeimos.

„Dergliavą ant senelio atsimenu nuo vaikystės – sugriauti kolūkiai ir iš jų šiferio sustatytos vilos Šveicarijoje“, – rašo G. Landsbergis.

Politikas atkreipia dėmesį, kad kiekviena Seimo kadencija kelia šį klausimą – Prezidento statuso V. Landsbergiui suteikimą: „Kiek jau kartų jis keltas? Bemaž kiekvienoje Seimo kadencijoje ir bent po kartą“.

Prieš keletą dienų Seimo pirmininkas V. Pranckietis viešai pasidalijo mintimi, kad būtų tikslinga, artėjant spalio mėnesį sueisiančiam profesoriaus 85-jam gimtadieniui, svarstyti ir suteikti pirmajam faktiniam valstybės vadovui V. Landsbergiui prezidentinį statusą.

Iš karto po tokios žinios gausiausios Seime – valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – frakcijos seniūnas ir šios politinės partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis viešai suabejojo, ar toks kolegos pasiūlymas sulauktų net pačių „valstiečių“ pritarimo Seime.

Tai neliko nepastebėta G. Landsbergio įraše.

„Aš nežinau, ar Seimo Pirmininkas turi piktų kėslų, bet tikrai išmintingas politikas pasitikrintų, ar jo iškeltai idėjai pritaria, pavyzdžiui, bent jau jo frakcija. Jei nepritaria, tai ar verta jos imtis? O jei žino, kad nepritaria, tada jo veiksmas tėra elementarus pasityčiojimas iš buvusio valstybės vadovo. O juk ir laikas tokiai patyčiai tinkamas“, – teigia didžiausios Seimo opozicinės konservatorių frakcijos seniūnas.

Savomis įžvalgomis ir komentarais dėl prezidentinio statuso suteikimo V. Landsbergiui viešai pasidalino ir kitos valdančiosios – Lietuvos socialdemokratų – partijos atstovai, suabejoję, ar yra teisinė galimybė tokiam statusui. Jie motyvavo Konstitucinio Teismo išaiškinimu, kad buvusio Atkuriamojo Seimo vadovo pareigos negali būti prilyginamos valstybės prezidento statusui.

Žibalo į užvirusią diskusiją įpylė buvęs Atkuriamojo Seimo deputatas, signataras ir pirmasis atkurtosios Lietuvos krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius.

Už pasikėsinimą sukčiauti kalėjęs, tačiau parlamentaro mandatą išsaugojęs, politikas „Lietuvos rytui“ sakė, kad „V. Landsbergis niekada nebuvo valstybės vadovas“.

A. Butkevičiaus teigimu, faktinė Lietuvos vadovė buvo tuometinė premjerė Kazimira Danutė Prunskienė.

„Tas vienas žmogus sėdėdavo Aukščiausios Tarybos kambarėlyje, valgydavo batoną su kondensuotu pienu ir skambindavo fortepijonu“, – apie V. Landsbergį „Lietuvos rytui“ teigė A. Butkevičius.

Reaguodamas į V. Pranckiečio siūlymą ir A. Butkevičiaus patyčias V. Landsbergio atžvilgiu, pastarojo anūkas G. Landsbergis sekmadienį rašo: „Pikta, kad valstiečiai nevykdo pažadų? Pikta, kad Ramūnas tiesos nesako? Štai, geriau pasipiktinkite Landsbergiu. Iki šiol suveikdavo, suveiks ir dabar. Bet gal jau gana, ką? Jei neturim atsakymo, gal nebekelkim ir klausimo? Tiesiog iš pagarbos. Ar bent sveiko proto“.