TULIPGEITAS

Autorius: Algimantas Šindeikis Šaltinis: https://www.facebook.com/algim... 2018-05-07 10:02:27, skaitė 649, komentavo 0

TULIPGEITAS

Keli paklydimai / nuklydimai viešajame Tulipgeito diskurse

1. Teiginiai: A. Kubilius ir Co teigia, kad Prezidentės D. Grybauskaitės ir E. Masiulio susirašinėjimas yra privataus gyvenimo apsaugos objektas.

Komentaras: Abu politikai yra viešieji asmenys per excellance, todėl jų susirašinėjimo turinys yra svarbus visai visuomenei ir visuomenė turi teisę apie jį žinoti tokiu atveju kai jis susijęs su viešaisiais ineresais. Tokios teisinės problemos jau nagrinėtos Strasbūro žmogaus teisių teisme. EŽTT byloje Stoll v. Šveicariją – teisėtu buvo pripažintas atskleidimas itin slapto diplomatų susirašinėjimo apie Holokausto aukų lėšas Šveicarijos bankuose, nes Šveicarijos visuomenė turėjo teisę apie tai žinoti dėl aristokratiškame diplomatiniame korpuse klestinčios veidmainystės vieną „tiesą“ deklaruoti viešai, o kitą naudojant vidiniam susirašinėjimui ir sprendimų priėmimui.

Moralas: Tokio rango politikas kaip A. Kubilius neturi jokio supratimo apie mūsų Konstitucijoje įtvirtintas vertybes, todėl yra pavojingas mūsų demokratijos plėtrai.

2. Teiginiai: Prezidentė D. Grybauskaitė tvirtina, kad ji yra „vienintelė už spaudos laisvę kovojanti politikė“.

Komentaras: 2008 A. Kubiliaus ir I. Šimonytės vyriausybei kelis kartus padidinus mokesčius spausdintinei spaudai (kai kitiems mokesčiai buvo pakelti tik keliais procentais) Prezidentė D. Grybauskaitė pasirašė šį biudžeto įstatymą be jokių debatų ar abejonių. Vėliau paaiškėjo, kad toks mokesčių padidėjimas spaudai papildomų lėšų biudžetui nedavė, nes buvo masiškai uždarinėjami spaudos leidiniai, o daugelis visuomenės informavimo priemonių tapo priklausomos nuo ministerijų viešųjų ryšių lėšų, kas sukėlė didelį džiaugsmą daugumai politikų.

Moralas: Šalies politikai dažnai nepagrįstai sau priskiria nuopelnus, kurie realybėje neegzistuoja. Todėl populizmas yra būdingas ne tik Premjerui S. Skverneliui, bet ir Prezidentei D. Grybauskaitei.


Tai vistik Magnolija ar Tulpė? Et, jokio skirtumo...

3. Teiginiai: Nieko nėra blogo Prezidentės D. Grybauskaitės ir E. Masiulio susirašinėjime.

Komentaras: Susirašinėjime viskas blogai: ir Prezidentės kalbos kultūra, ir jos turinys. Pirma, Prezidentė duoda nedviprasmišką nurodymą riboti žurnalisto T. Dapkaus saviraiškos laisvę, kuri ginama Konstitucijos 25 straipsnio. Antra, Prezidentė slaptai derina savo siūlomas Generalinio prokuroro kandidatūras su politiku E. Masiuliu ir tai pažeidžia politiko skaidrumo ir viešumo principus. Nėra problema tai, kad toks derinimas vyksta, nes skaidrus ir viešas Prezidentės tarimasis su Seimo frakcijų vadovais dėl siūlomų kandidatūrų galėtų būti vertinamas tik teigiamai. Kol kas nėra aišku, ar šie Konstitucijos pažeidimai buvo realizuoti, t. y. ar skalikas buvo patrauktas ir nutildytas, ar buvo atlikti kažkokie E. Masiulio ir koncerno veiksmai dėl kandidatų į GP aukštinimo ar kompromitavimo. Trečia, susirašinėjimas atskleidžia, kad Prezidentė žinojo apie E. Masiulio ir koncerno ryšius, bet nepaisant savo viešai deklaruojamos pozicijos nenuilstamai kovoti prieš oligarchus, nenutraukė bendravimo su parsidavusiu koncernui politiku, tuo pati prisidėdama prie oligarchų įtakos politikai.

Moralas: Negalima to paties teigti ir kartu tai neigti. Tai veidmainystė.

4. Teiginiai: Paviešintas Prezidentės D. Grybauskaitės susirašinėjimas su E. Masiuliu turės įtakos teismo E. Masiulio teismo procesui, jam trukdys.

Komentaras: Paviešintas susirašinėjimas gali tik padėti prokurorams įrodyti ir išplėsti kaltinimus dėl prekybos poveikiui, nes tikėtina, kad E. Masiulio bendravime su byloje kaltinamo koncerno vadovais bus įtikinamų įrodymų, kad E. Masiulis raportavo apie savo susirašinėjimą su Prezidente ir taip kėlė savo politinių paslaugų koncernui įkainius, nurodydamas, kad turi galimybių įtakoti šalies Prezidentę ar naudotis jos pasitikėjimu, t. y. prekiavo ir savo ryšiu su šalies Prezidente. Tikėtina, kad minimas susirašinėjimas paskelbtas todėl, kad (i) siekiama politinio purvo platesnio pilstymo, kurio fone išsipurvinę politikai ir verslininkai atrodys švaresni nepaisant to, kokios bausmės jiems bus paskirtos, (ii)

Moralas: Ši politinės korupcijos byla bus dar vienas kertinis akmuo Lietuvos valstybės apsivalyme nuo veidmainiškos ir nusikalstamos politikos, ne mažiau reikšminga nei R. Pakso apkalta ar V. Uspaskich ir jo partijos baudžiamoji byla ar pareikšti įtarimai partijai Tvarka ir teisingumas.

P.S. Bravo prokurorams už jų drąsą ir profesionalumą. Belieka tikėtis, kad teisėjai taip pat sugebės pademonstruoti savo sugebėjimus.